Zapraszamy na ostatni już odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. Przez 70 odcinków inspirowała nas różnorodnymi przepisami – dziękujemy!
Dzisiejszy odcinek jest ostatnim mojego gotowania. Przyszedł czas na pożegnanie z Wami, Drogimi Czytelnikami i z PetroNews. Była to dla mnie duża przygoda, podczas której wiele się nauczyłam, pokonałam swoje obawy i spędziłam mnóstwo godzin z Robertem, fotografem, opowiadając mu szczegóły przygotowania dań. Ale szczególnie jestem wdzięczna Państwu za ciepłe przyjęcie i zainteresowanie.
Dziękuję bardzo!
Mariola Rączkowska
Grzanki z peperonatą
- 2 papryki żółte
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 1 cebula
- Szczypta płatków chilli
- Oliwa
- Listki bazylii
- 6 kromek chleba
- Mała puszka anchois
Wykonanie:
Na blasze od piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim papryki i wsuń do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz, aż papryki zrobią się prawie całe czarne. Bez obaw, czym bardziej spieczone, tym smaczniejsze. Gdy papryki się pieką, obierz ze skórki sparzone we wrzątku pomidory i pokrój je w kostkę, posiekaj cebulę w piórka i drobniutko czosnek.
Upieczone i lekko ostudzone papryki obierz z czarnej skórki i usuń gniazda nasienne, po czym pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, za chwilę cebulę, a gdy ona się zeszkli, wrzuć paprykę i płatki chilli, smaż około 10 minut. Następnie dodaj pomidory i znowu smaż, aż odparuje sok z pomidorów, a pasta stanie się gęsta.
Na drugiej patelni podpiecz posmarowane oliwą kromki chleba, aż będą chrupiące i lekko brązowe. Na gorące grzanki połóż peperonatę, udekoruj listkami bazylii i filetem anchois.
Smacznego!