Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Dziś gołąbki po chińsku, do których wykorzystamy typowe dla chińszczyzny produkty, jak: grzyby mun, ryż, sos sojowy, a zawiniemy w liście kapusty pekińskiej.
Utarło się przeświadczenie, że kapusta jest ciężkostrawna. Owszem, jest, ale gdy dodamy do niej dużo mięsa i tłuszczu. Jeśli odpowiednio ją przyrządzimy z użyciem przypraw, będzie miała dobroczynny wpływ na nasz organizm. Kapusta wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej lepiej radzimy sobie z infekcjami, kaszlem czy grypą.
Gołąbki po chińsku są szybką potrawą, to znaczy, szybko znikają ;) Ale to nie problem, bo gołąbków zawsze, ale to zawsze wychodzi dużo. Sosu również warto zrobić dużo, zapasteryzować w słoikach i mieć na szybko do ryżu czy makaronu.
Smacznego,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Gołąbki po chińsku”]
Składniki:
- 25 g suszonych grzybów mun
- 1 szklanka ryżu
- 1 marchewka
- 1 kapusta pekińska
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 l bulionu warzywnego
- olej do smażenia,
- sos sojowy
- przyprawa do potraw chińskich
- pieprz
Sos chili
- 5 papryczek chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 100 g cukru
- 100 ml octu winnego
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Wykonanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, pozostaw do wystygnięcia. Grzyby mun wypłucz i również ugotuj, po czym pokrój w paski. Marchewkę obierz i zetrze na tarce.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę i grzyby a następnie przełóż do ryżu i wymieszaj. Dopraw pieprzem, przyprawą do dań chińskich oraz sosem sojowym. Rozdziel liście kapusty, zetnij zgrubiałą część nerwu. Zblanszuj liście w garnku z gotującą wodą, by można było je łatwo zwinąć.
Na każdy liść wyłóż łyżkę farszu i zwiń gołąbka. Rondel wyłóż liśćmi kapusty i na nich układaj ciasno gołąbki. Zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu pół godziny. Podczas gdy gołąbki dochodzą przygotuj sos chili.
Papryczki, imbir i czosnek drobno posiekać, można zetrzeć na tarce lub zblendować w mikserze. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól, posiekane przyprawy a następnie gotuj 5 minut. W połowie szklanki wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej do sosu, mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotowy sos dodaj do gołąbków. Udekoruj szczypiorem. Smacznego![/tab]
[/tabs]