Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Fasola z batatami w sosie barbecue to świetna propozycja na poprawiającą humor kolację, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do grillowanej kiełbaski pieczonej podczas majówek, w gronie przyjaciół i rodziny.
Życzę pięknego słońca i wielu miłych chwil podczas dłuuuugiego majowego!
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Fasola z batatami w sosie barbecue”]
Składniki:
- 4 bataty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki fasoli
- 100 ml sosu BBQ
- 1 butelka (700 ml) passaty z pomidorów
- 1 świeża papryczka chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1/4 czerstwego chleba
- 50 g cheddara
- oliwa
- sól, pieprz
- świeży rozmaryn.
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć pokrojone w plasterki: cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Dodaj przyprawy: kumin, wędzoną paprykę i płatki chili. Duś warzywa przez 20 minut.
Do podsmażonych warzyw wlej passatę i wymieszaj z warzywami. Przełóż warzywa do brytfanny, w której będzie zapiekane danie. Dodaj sos BBQ oraz fasolę razem z zalewą z puszki, przypraw delikatnie solą i pieprzem; wymieszaj. Na wierzchu posyp listkami rozmarynu i wstaw do nagrzanego piekarnika na godzinę.
Obok brytfanny połóż natłuszczone oliwą bataty i piecz, aż zmiękną. Po 40 minutach porwij na kawałki pieczywo i rozłóż na wierzchu zapiekanki, skrop je oliwą i posyp startym cheddarem. Dokończ pieczenie, aż grzanki staną się złociste i chrupiące.
Wyjmij brytfannę oraz bataty z piekarnika. Bataty rozerwij na połówki i wciśnij delikatnie w fasolę lub podaj obok z dodatkiem pysznego sosu z pieczenia. Danie znakomicie uzupełni kleks jogurtu greckiego. Smacznego![/tab]
[/tabs]