Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Dzisiaj danie niezwykle efektowne. Bardzo kolorowe, ale też i smaczne.

Użyta do niego dynia makaronowa jest dostępna na targowiskach i w marketach. Różni się smakiem od innych odmian dyni – w przeciwieństwie do nich nie jest mdła i nijaka, jest wyraźnie słodka, o delikatnym smaku melona. Po upieczeniu lub ugotowaniu, miąższ rozdziela się na włókna, przypominające makaron spaghetti, stąd jej nazwa. Warzywo godne wypróbowania!

Życzę udanych eksperymentów,
Mariola Rączkowska.

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 1 dynia makaronowa
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 piersi z kurczaka
    • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
    • 0,2 kg młodych liści szpinaku
    • 1 cytryna
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Dynię przekroić wzdłuż na pół. Oczyścić z nasion. Skropić oliwą i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć piersi z kurczaka pokrojone w kostkę. Mięso posolić, popieprzyć i gdy będzie lekko brązowe, zdjąć z patelni. Teraz z kolei podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Gdy cebulka zezłoci się, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a po chwili podsmażonego kurczaka.

    Fot. Robert Denst

    Cytrynę przekroić na pół i z obu części wycisnąć sok na patelnię. Smażyć, aż sos lekko się zredukuje. Na koniec dodać młode liście szpinaku i wszystko na patelni wymieszać.

    Z połówek dyni wyskrobać widelcem nitki dyniowego makaronu. Ułożyć je na półmisku i przełożyć zawartość patelni, umieszczając na dyniowym spaghetti. Podawać gorące. Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji