Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Tłusty czwartek w tym roku przypada na 23 lutego i otwiera ostatni tydzień karnawału. Na naszych stołach nie może wówczas zabraknąć nadziewanych różą lub czekoladą pączków, donatów i słodkich faworków. W ten dzień świeżutki pączek lub chrupiący faworek smakują wyjątkowo wybornie.

To istna bomba kaloryczna, ale tradycja nas usprawiedliwia. Podzielę się z tej okazji przepisem na churros. To, co prawda, hiszpański smakołyk, jadany zwykle rano na śniadanie do kawy, ale jakże wspaniale wpisuje się w nasze ostatkowe smaki.

Życzę wielu słodkich i tłustych pączków!

Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 1 szklanka wody
    • 50 g masła
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
    • 180 g mąki
    • 4 jajka
    • 3 łyżki cukru

    fot. Robert Denst

    Sos czekoladowy:

    • 200 ml śmietanki słodkiej
    • 1 tabliczka czekolady deserowej
    • 1 łyżka masła.

    Wodę gotujemy, dodajemy masło, wanilię, 1 łyżeczkę cynamonu, sól, cukier brązowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Gdy się zagotuje, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Masa powinna odchodzić od brzegów naczynia, w którym się gotuje. Masę studzimy.

    fot. Robert Denst

    Do chłodnego ciasta dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w gwiazdkę i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 cm. Smażymy na złoty kolor z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem zmieszanym z pozostałym cynamonem.

    Sos czekoladowy najlepiej jest przygotować w czasie, gdy ciasto się studzi. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kostki i wrzucamy do gorącej śmietany. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Sos podajemy w miseczce. Każdy sam macza w czekoladzie swojego czurrosa. Smacznego!

Podziel się:

Zostaw Komentarz