Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Tłusty czwartek w tym roku przypada na 23 lutego i otwiera ostatni tydzień karnawału. Na naszych stołach nie może wówczas zabraknąć nadziewanych różą lub czekoladą pączków, donatów i słodkich faworków. W ten dzień świeżutki pączek lub chrupiący faworek smakują wyjątkowo wybornie.
To istna bomba kaloryczna, ale tradycja nas usprawiedliwia. Podzielę się z tej okazji przepisem na churros. To, co prawda, hiszpański smakołyk, jadany zwykle rano na śniadanie do kawy, ale jakże wspaniale wpisuje się w nasze ostatkowe smaki.
Życzę wielu słodkich i tłustych pączków!
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Churros (czurros)”]
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 50 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
- 180 g mąki
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
Sos czekoladowy:
- 200 ml śmietanki słodkiej
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 łyżka masła.
Wodę gotujemy, dodajemy masło, wanilię, 1 łyżeczkę cynamonu, sól, cukier brązowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Gdy się zagotuje, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Masa powinna odchodzić od brzegów naczynia, w którym się gotuje. Masę studzimy.
Do chłodnego ciasta dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w gwiazdkę i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 cm. Smażymy na złoty kolor z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem zmieszanym z pozostałym cynamonem.
Sos czekoladowy najlepiej jest przygotować w czasie, gdy ciasto się studzi. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kostki i wrzucamy do gorącej śmietany. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Sos podajemy w miseczce. Każdy sam macza w czekoladzie swojego czurrosa. Smacznego![/tab]
[/tabs]