Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Cassoulet to tradycyjne danie południowej Francji. Sycące danie z fasoli i mięsa, szczególnie polecane na mroźne, styczniowe dni.
Piecze się je w glinianych naczyniach (ceramicznych lub żaroodpornych), posypane smakowitymi okruchami z bułki. Pod chrupiącą skorupką mieszają się ziarna fasoli, mięsa i sosu. Można je wiele razy odgrzewać, więc warto zrobić więcej, na kilka dni, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na czytanie książki lub oglądanie ulubionego filmu pod ciepłym kocem, z kubkiem gorącej herbaty z imbirem.
Pozdrawiam gorąco,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Cassoulet”]
Składniki:
- 0,7 kg kiełbasek surowych (polska surowa, chorizo)
- 3 plasterki słoniny
- 3 plasterki wędzonego boczku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów
- 2 puszki fasoli białej (może być szklanka fasoli, namoczonej i ugotowanej)
- 2 szklanki bulionu
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka tymianku, pieprz czarny
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerstwa bułka
Wykonanie:
Słoninę pokrój w kosteczkę, wrzuć na patelnię i smaż na wolnym ogniu. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj pokrojony boczek i cebulkę.
Po chwili wrzuć na patelnię kiełbaski, przyprawy: laur, tymianek, pieprz, posiekane 3 ząbki czosnku i podsmaż. Dodaj pomidory.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj fasolę i podlej bulionem. Na wierzchu posyp pokrojoną w kostkę suchą bułką i posiekanym czosnkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 20 min.
Gotowe. Można podać z chrupiącą bagietką.[/tab]
[/tabs]