Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Serniki, żurki, mazurki to przepyszne wielkanocne klasyki. Ale na święta można też poszaleć. Obok szynek, schabów i jajek znajdzie się z pewnością miejsce na kaczkę. U mnie kaczka w wydaniu a’la français – cassolet, czyli zapiekane mięso z fasolą. Wybór kaczki i pomarańczy czyni to danie wykwintnym, a podanie w naczyniu, w którym się piekło, nadaje ciepłego, rodzinnego charakteru.
I takich właśnie, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy Państwu życzę!
Mariola Rączkowska

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 3 udka kacze
    • 3 piersi kacze
    • 3 pomarańcze
    • 200 g boczku wędzonego
    • 1 cebula
    • 30 g imbiru świeżego
    • 5 małych marchewek
    • 1 papryczka chili
    • 1 puszka fasoli lub szklanka wcześniej ugotowanej
    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju
    • sól, pieprz
    • świeży tymianek

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Na dużej patelni rozgrzać olej. Udka i piersi oprószyć solą i pieprzem oraz ponacinać skórę. Mięso kłaść na lekko nagrzaną patelnię skórą do dołu i smażyć na wolny ogniu, aż tłuszcz się wysmaży, a skórka zrobi brązowa.

    Mięso odwrócić na drugą stronę. Zdjąć mięso z patelni. Zlać wytopiony tłuszcz i na patelni usmażyć pokrojony w paski boczek, obraną i pokrojoną w niezbyt małe części cebulę. Dodać pokrojony imbir i pokrojoną w paski lub krążki papryczkę chili. Następnie dodać wyszorowane i pokrojone w ósemki pomarańcze, oskrobane marchewki i odcedzoną na sitku fasolę. Zalać bulionem, dodać sos sojowy i zagotować.

    Zawartość patelni przełożyć do rondla lub naczynia do zapiekania z pokrywą. Kawałki usmażonej kaczki powciskać w zawartość rondla, dołożyć kilka gałązek tymianku, przykryć i dusić dwie godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać w naczyniu, w którym się dusiło, w towarzystwie sałaty z sosem winegret.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji