Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Bób z soczewicą i ziołami to bardzo proste danie, które wpisuje się w styl mojego letniego gotowania; bez długiego stania przy garach, bez niepotrzebnego komplikowania. Wyrafinowany smak bierze się z wykorzystania świeżych składników, tego, co w tym momencie najlepsze i dostępne.
Sezonowe gotowanie, zgodnie z porami roku, to najlepszy sposób, aby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i najtańsze na polskim rynku. Zatem otwieram sezon na bób!
Mariola Raczkowska
mariola.gotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Bób z soczewicą i ziołami”]
Składniki:
- 1 kg bobu
- 100 g soczewicy zielonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren koperku włoskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- sól, pieprz, olej
Ugotuj bób w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Ugotuj oddzielnie soczewicę, odcedź i wystudź. Wyłuskaj ziarenka bobu z łusek. Jeśli jest bardzo młody, można pozostawić go w łuskach.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć soczewicę, niech się podsmaży. Podsmażenie soczewicy nada jej chrupkości, co urozmaici strukturę dania. Do soczewicy na patelni dodaj najpierw posiekany czosnek, a później wyłuskany bób. Wszystkie zielone zioła posiekaj i dodaj do smażonych ziaren. Smaż 2 minuty.
Przyprawy utłucz w moździerzu i posyp razem z solą i pieprzem danie. Dzięki dodatkowi ziół i przypraw, danie nabiera niezwykłego aromatu.[/tab]
[/tabs]