Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Babeczki vol-au-vent, bo tak się oryginalnie nazywają, to francuski klasyk. Nazwę można przetłumaczyć jako „lot na wietrze”. Rzeczywiście, są lekkie jak piórko, eleganckie i wystawne. Ulotne – to chyba najlepsze określenie, znikają w oka mgnieniu.
Vol-au-vent powstają poprzez połączenie dwóch kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się dwa okręgi, w jednym z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i oba łączy ze sobą jajkiem. Po upieczeniu, wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych małych okręgów.
Farsze są zazwyczaj grzybowo-kremowe, najczęściej to pieczarka z kurczakiem w śmietanie. Przygotowane w ten sposób babeczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką. Nie jest to danie trudne, ale wymaga nieco delikatności.
Życzę udanego pieczenia,
Mariola Raczkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Babeczki z kurczakami i kurkami”]
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 100 g masła
- kilka gałązek tymianku
- sok z połówki cytryny
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki brendy
- 300 g kurek
- 1 szklanka śmietany
- garść siekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Wytnij szklanką lub foremką parzystą liczbę kół, np. 20 szt. Na połowie kół, u nas na 10, zaznacz mniejszą foremką, np. kieliszkiem mniejsze okręgi. Kółka, które będą spodem babeczek, te bez dodatkowego mniejszego kółka, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Połóż na nich te zaznaczone i znowu posmaruj jajkiem.
Ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Odłóż niech ostygną, następnie końcówką noża wyjmij te małe kółka, tak, by powstały gniazdka. Środki odłóż, będą później potrzebne.
Na dużej patelni rozgrzej 50 g masła. Podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pokrojony w paski filet z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i listkami tymianku. Smaż przez około 5 minut. Dodaj sok z cytryny i przesmaż chwilę. Dodaj brendy, smaż jeszcze 2-3 minuty.
Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć kurki i smaż aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę. Zmniejsz ogień i duś 2 minuty. Połącz kurki z kurczakiem i wymieszaj. Nałóż nadzienie do upieczonych babeczek i posyp natką. Każdą babeczkę przykryj małym kółkiem, które wycięliśmy po upieczeniu. Podawaj gorące.[/tab]
[/tabs]