Dziewiąty odcinek programu „Gotuj z Seniorem” nagrywany był w Restauracji „Dębowa”, która mieści się w Galerii Wisła. Kto wystąpił tym razem i co jedli goście podczas degustacji?
– Śledzimy fanpage i stronę „Gotuj z Seniorem” i pomyśleliśmy, że fajnym pomysłem byłoby zaproszenie programu do naszej restauracji „Dębowa” – zdradziła kulisy zaproszenia ekipy filmowej Katarzyna Wiśniewska, menadżer restauracji i kręgielni „Dębowa”. – A dodatkowo uczestnicy otrzymali voucher na kręgle w prezencie – uzupełnił Jacek Strzeszewski.
A kto wystąpił w programie?- Jestem pod ogromnym wrażeniem gościa specjalnego, Cezarego Supła. Jest społecznikiem, harcerzem, strażakiem, pomysłodawcą „Dnia Kuchni Polskiej”, można rzec „człowiek – orkiestra”. Ma w sobie wiele empatii, ale przede wszystkim świetnie się go słucha. Podczas nagrania każdy ma swoje zadanie, ale w pewnym momencie wszyscy patrzyliśmy na niego z zaciekawieniem – śmiał się Jacek Strzeszewski.
Być może wynika to z tego, że Cezary Supeł jest także wykładowcą akademickim. – W tym odcinku to właśnie goście gotowali dla seniorki, co wypełnia naszą formułę „Gotuj z Seniorem” – wyjaśnił Jacek.
Seniorką w 9. odcinku była Hanna Laskowska, członkini stowarzyszenia „Dzieci wojny”, natomiast przedstawicielem młodzieży syn gościa specjalnego, Filip Supeł. Jak dodał prowadzący, menu tego odcinka jest z kuchni staropolskiej, ale z nowoczesną nutą, a atrakcją będzie też pokaz pierwszej pomocy i… taniec.
W jaki sposób do programu trafił Cezary Supeł? – Osiem lat temu wymyśliłem przedsięwzięcie społeczne pn. „Dzień Kuchni Polskiej”, które miało zachęcać Polaków do wyjścia w narodowe święto niepodległości i smakowanie polskich potraw w restauracjach – wspominał gość specjalny. – To właśnie fakt organizowania tego projektu zachęcił Jacka do zaproszenia mnie do programu – wyjaśnił.
Co Cezary Supeł lub gotować i jeść? – Lubię różnorodną kuchnię – przyznał. – Nie mam jednego, ulubionego dania, które mógłbym jeść zawsze. I podobnie jest z gotowaniem, lubię gotować różne dania – tłumaczył. Ale jak podkreślił, standardem jest niedzielna poranna jajecznica, choć występuje w różnych wariantach. Rodzina pana Supła lubi też kasze w różnych postaciach, a gotuje nawet potrawy, które pochodzą… z gier, komiksów czy fantastyki.
Pani Hanna Laskowska jest rodowitą płocczanką. – Gotowanie dla wielu osób nie jest dla mnie nowością, gdyż podczas świąt Bożego Narodzenia gotowaliśmy w tej galerii czerwony barszczyk i krokieciki dla mieszkańców – powiedziała nam seniorka. – W „Gotuj z Seniorem” uczestniczę właściwie w każdym odcinku, pomagając w przygotowaniach – wyjaśniła z uśmiechem.
Ulubioną potrawą pani Hanny jest zupa pomidorowa, choć – podobnie jak Cezary Supeł – w domu najczęściej gotuje różnego rodzaju kasze. Jest przy tym bardzo aktywną seniorką – uczy się języka angielskiego i włoskiego, uczestniczy w różnych zajęciach dla seniorów. Jak wspomniał Jacek, należy do stowarzyszenia Dzieci Wojny. – Czas wolny mamy wypełniony różnymi aktywnościami – śmiała się pani Hanna.
W programie wziął udział również Filip Supeł, syn pana Cezarego. – Tata zaproponował mi udział, więc zgodzić się musiałem – powiedział nam, żartobliwie patrząc na tatę. Ten zareagował z uśmiechem: – Chciałeś, nie musiałeś! – No chciałem – przyznał Filip.
Zdradził nam, że ulubionej potrawy nigdy nie miał, ponieważ potrawy są zbyt różnorodne. – Jest tak duży rozstrzał smaków, że nie sposób wybrać tej jedynej – tłumaczył. Potwierdził, że w weekendy często gotują z tatą, np. zupę luizjańską z „Mafii”. A gotują, żeby chociaż w weekend odciążyć mamę.
„Gotuj z Seniorem” emitowany jest w Telewizji PTV, obejrzeć go można również na stronie gotujzseniorem.pl. Program powstaje dzięki życzliwości i wsparciu: Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej, Starostwa Powiatowego w Płocku oraz firmy Spaw-Tech.