Dzień Kuchni Polskiej – co można było zjeść?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po raz 7. w Płocku odbył się Dzień Kuchni Polskiej – okazja, by świętować Narodowy Dzień Niepodległości w restauracjach, kosztując specjalnie przygotowanego na ten dzień menu.

11 listopada płocczanie świętowali Narodowy Dzień Niepodległości również w restauracjach, które włączyły się w Dzień Kuchni Polskiej.

– „Dzień Kuchni Polskiej” jest od momentu swego powstania uzupełnieniem oficjalnych obchodów Narodowego Święta Niepodległości – tłumaczył nam Cezary Supeł, pomysłodawca akcji. – To niedochodowe przedsięwzięcie społeczno-kulturalne, w myśl maksymy „przez żołądek do serca”, popularyzuje z okazji Narodowego Święta Niepodległości rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe – elementy polskiego dziedzictwa kulturowego. To doskonała okazja, by w ten sposób rozpocząć obchody 100-lecia odzyskania niepodległości – wyjaśniał.

Dzień Kuchni Polskiej już 7. raz. Będzie znów smacznie

Co proponowały płockie restauracje w sobotę? Na przykład kapuśniak na wędzonce, konfitowane udo z gęsi, pierogi z gęsiną czy drożdżowe rogale z makiem serwowano w jednej z restauracji na Starym Rynku. W innej mogliśmy skosztować zestawu: żurek staropolski z jajkiem i płatkami białej kiełbasy plus pierogi domowe z grzybami leśnymi.

W restauracji Wieża Ciśnień natomiast, zaproponowano oddzielnie lub w zestawie: pasztet z gęsich udek aromatyzowany żubrówką, rosół z pieczonej gęsi z pierożkami z wędzoną śliwką, roladę z gęsi z gruszką i rozmarynem z kaszą pęczak oraz wino Świętomarcińskie ze Srebrnej Góry koło Krakowa.

Oberża pod Strzechą przy ul. Dobrzyńskiej również przygotowała specjalne menu: krem dyniowy z prażonymi migdałami, “Pijany Stachu” – schab ze skwierczącym boczkiem, zapiekany serkiem, przekładany z sałatką dla chłopa i ziemniaczanymi szarpańcami, a na deser “Górę lodową” – cztery rodzaje lodów podane z bitą śmietaną.

Koordynowaniem tej akcji zajęła się Fundacja Vivat Polonia!, a współtworzą ją kawiarnie i restauracje. W tym roku dołączyły również płockie przedszkola i szkoły, w których podczas uroczystości podawane były polskie potrawy, nawiązujące do Narodowego Dnia Niepodległości. Lokalnym koordynatorem akcji organizowanej przez fundację VIVAT POLONIA! jest, jak w poprzednich latach, Płocka Lokalna Organizacja Turystyczna.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji